top of page

ÖZEL YAZI: HANDE YENER'İN MÜZİK EVRİMİ

  • Serhat Aydın & Cihan Özbek
  • 22 Nis 2016
  • 3 dakikada okunur

Herkese Merhaba, ikinci yazım için çok uzun bir zaman geçti gerçektende. Çok yakın arkadaşım sıkı bir Hande Yener takipçisi ve hayranı olan Serhat ile konuşuyorum uzun zamandır. Türk Müziğinin kraliçesinin müziğinin bu güne kadar nasıl bir evrim içerisinde geliştğini ele alalım dedim Serhat'a, Özel bir yazı için çok iyi bir tercihti benim için.. Onun o bilgili ve güzel senininde gerçek sanatçılar için sihirli bir dokunuşa dönüşen yazısına dönmek isterim: NASIL DELİRDİM?

Nasıl Delirdim?, Türk Pop Müziği adına devrim niteliğinde özellikler barındıran, Hande Yener'in tam anlamıyla alternatif sularda gezindiği 5. Stüdyo albümü.

Nasıl Delirdim'i Hande Yener'in zirvesi olarak göstermek yanlış olmaz diye düşünüyorum zira o zamana kadar süren arabesk-pop kalıplarını bir çırpıda yıkmış ve Türk Pop müziğine daha modern bir anlayış getirmiştir. Nasıl Delirdim?, Ağlak kemanların müzik piyasasını adeta boğdugu bir dönemde Türk Pop Müziğine derin bir soluk getirip,Türk Pop müziğini farklı açıdan görmemizi de sağlamıştır. Albümü o kadar farklı kılan ve beni en çok etkileyen özelliği, albümün genelinde ki ''Industrial'' hava. O kadar yoğun hissediliyor ki bu tarz,Aşkın Gücü,Kibir bu iki şarkı ''Industrial'' tarzın en şahane örnekleri... Alternatif anlamda o kadar zengin bir albüm ki Nasıl Delirdim, bunu albümün en başından sonuna kadar hissediyorsunuz. Bahsettiğim Industrial tarzda garip bir şekilde Depeche mode etkili bir albüm olduğunu düşünüyorum bu albümün,hatta yer yer björk etkili bir albüm bile denilebilir. Kibir'in keskin, modern altyapısı ve özellikle yükselen introsu, Aşkın Gücü'nde ki nefes alış verişler, zımba gibi beatleri ve 2.16'da giren muazzam synth vokaller, Fırtına'nın New Wave tarzına göz kırpan alt yapısı bunun en belirgin özellikleri.. Karanlık bir hava var albümün genelinde ve şarkıların hemen hemen hepsinde duygularında ön planda olduğu görülüyor. Aşkın da çok yoğun hissedildiği albüm; NASIL DELİRDİM? Kötü ruh hallerine karşın aşk gibi iyi bir ruh halinin bile insanın nasıl delirtebileceği albümde ki bir çok şarkıdan anlaşılıyor, Aşkın Gücü, Şu an Erken,Yalan Olmasın,Sen Anla,Romeo.. Eğer dikkatli bir şekilde dinlerseniz eğer aşkın bu şarkılarda ne kadar da yoğun bir şekilde işlendiğini farkedebilirsiniz, Aşık olunan kişiye ulaşamamak, o kişinin sizin farketmesini sağlamaya çalışmak, aşkın ne kadar güçlü bir duygu olduğunu gösteriyor bizlere. Albümün adeta alternatif anlamda zirvesi olabilecek diğer bir şarkı ise Kurtar Beni su gibi akıp insanı başka hayallere sokan,duman gibi süzülen bir şarkı. Naciye ise Hande Yener'in hayat hikayesi olarak adlandırılabilir, bir cover olarak albümde kendine yer edinen bu şarkı demode olmadan nasıl cover yapılabilir'in dersini veriyor adeta. Karanlıktan aydınlığa,aşkın en saf halinden yokluğa,yaşadığımız onca ruh halinin ardından ''deliliğe'' uzanan mükemmel bir yolculuk. SERHAT AYDIN Tüm zamanların en farklı Türkçe Pop albümlerinden birisi hiç şüphesiz ki NASIL DELİRDİM?

YÜKSELEN BİR KARİYER VE KALİTE

2000'lerde şöyle bir dönüp baktığımızda Hande Yener kadar hem başarısını hem de kalitesini arttıran bir kadın vokale rastlamak zor.. 2000 yılında yalanın batsın'la Türkiye'ye disco-pop akımını getiren Yener, her albümünde tarz farklılığıyla hem başarısını hem de kalitesini arttırdı. Senden ibaret ve Sen yoluna ben yoluma albümleriyle piyasada çok iyi bir yer edinen Yener,Aşk kadın ruhundan anlamıyor albümüyle de yavaş yavaş başka tarzlara yönelme sinyalleri vererek Apayrı albümüyle tamamen bambaşka bir sound yakaladı. R&B,funk,house, club ve alternatif tarzlara ışık tutan albüm halen bir çok eleştirmen tarafından da 2000'li yılların 1 numaralı Türkçe Pop albümü olarak gösteriliyor. Farklılık arayışının bana göre zirvesi olan Nasıl Delirdim? ise alternatif anlamda Yener'in çıktığı en tepe nokta olarak gösteriliyor. Bu albümün ardından gelen Hipnoz ve Hayrola albümleri de bu tarz farklılığını devam ettiren albümler oldu. Özellikle Hipnoz da yer alan İyi günler ve Hayrola'da ki Ok Yay ve En uzun gece buna en güzel örneklerden biri. Uzunca bir süre alternatif arayışında ortaya koyduğu albümlerin ardından, hem alternatif dönemi hem de ondan önceki tarzını kardığı daha yumuşak geçişleri barındıran Hande'ye neler oluyor? albümüyle geri döndü. Sopa,Yasak Aşk, Bodrum,Bi gidenimi var?, Kal kal şarkıları bunu özetler nitelikle. Bu albümün ardından gelen Teşekkürler ve 90'lar esintili Kraliçe albümünü de bunu devam ettirdi ve Hande Yener bu 3 albümüyle birlikte de Sinan Akçıl ile çalıştı. En son albümü Mükemmel'de ise bir çok ismin yer aldığını görüyoruz ve bence bunu yaparak çok doğru bir harekette bulundu Hande Yener. Çünkü en başarılı albüm dönemlerinde hep bir çok söz yazarı ve müzisyenin imzasını da görüyoruz. Mükemmel albümünde de aynı stratejeyi uygulayan Yener bu albümde de adından sıkça bahsettirdi. Bana göre ve diğer dinleyicilerinine görede albümün 1 numarası olan elekro-pop şaheseri Karar Ver'in de yer aldığı bu albüm kariyeri boyunca denediği ve her tarzın özeti olarak gösterilebilir. Hande Yener, Yeni albümü HEPSİ HİT için ise çok sıkı bir çalışmaya girdi. Hande Yener'e başarılı ve kaliteli bir albüm diliyor ve kendisini çok çok sevdiğimizi iletmek istiyoruz. SERHAT AYDIN

 
 
 

Comentarios


bottom of page